Maling for glede!

Vedic Art og Yogart

MIN BAKGRUNN

Jeg er utdannet
lærer, spesialpedagog, "museumspotet" (folklorisitikk og museumskunnskap UiO) og forteller.
Jeg har arbeidet 14 år i grunnskolen og 19 år som museums-pedagog og leder på Oslo Skolemuseum.

Jeg praktiserer Vedic Art, og har siden 2019 holdt Vedic Art grunnkurs i et enkelt atelier på Eidsvoll. Fra januar 2022 underviser jeg også YogArt i regi av Anahatha Yoga, Eidsvoll. Kurset kombinerer yoga og maling. Her arbeider jeg ikke med Vedic Art, men med inspirasjon fra Vedic Arts tenkning om kreativitet gir jeg igangsettende øvelser som setter igang og stimulerer den skapende prosessen. 

Jeg har alltid likt å tegne og hatt lyst til å skape bilder. Jeg hadde gått ulike kurs innenfor rammen av den tradisjonelle kunstskolen uten å finne det jeg søkte. Vedic Art har hjulpet meg forbi hindrende ønsker om prestasjon og kontroll, og gitt meg en vei til større frihet: Frihet fra krav, sammenligning og egne forventninger. Men Vedic Art handler om mye mer enn å skape bilder, ja faktisk er bildet bare et biprodukt av en spennende prosess. Jeg opplever at en ny fred kan vokse i meg når jeg arbeider med Vedic Arts 17 prinsipper. Og maling i denne tradisjonen gir meg glede: fargeglede og uttrykksglede! Å undervise og bringe denne unike metoden videre er kanskje den aller største gleden. Jeg har tatt flere grunnkurs og fortsettelseskurs i Vedic Art, og tok  lærerutdannelse for grunnkurs hos Johannes Källman på Øland i 2019.

Jeg har også arbeidet med kreativitet igjennom muntlig fortelling og dans. Som forteller har jeg bakgrunn fra HiO og Vestjyllands høgskole. Jeg har holdt fortellerforestillinger for voksne med utgangspunkt i myter, folkeeventyr og historiske tilknyttede fortellinger ved eldresentre, kulturhistoriske museer og Deichmanske bibliotek, Oslo. Dansen startet med fortellende dans* ved Vestjyllands højskole i 1997 og omtrent samtidig påbegynte jeg en stadig aktiv praksis innenfor Gabrielle Roth's 5 rytmer®.

* Fortellende dans rituell dans er en kollektiv sirkeldans der man sammen danser en fortelling: en myte. Mytens kvaliteter, arketyper og grunnstrukturer erfares og utforskes i et fritt, skapende arbeid mellom danserne. Metoden er gjenoppvekket fra muntlig folketradisjon og utviklet av Brita Haugen, forteller, skuespiller, teolog og forfatter, Danmark.